logo habitat energy
Energie solara si eoliana
   pentru o CASA VERDE
Prima pagina | Despre noi | Contact | facebook icon
Determinare Potential de Vant pentru Turbine Eoliene
meniu Panouri Solare Fotovoltaice

SOLUTII CONSTRUCTIVE

Panouri Solare FOTOVOLTAICE
meniu Panouri Solare Termice

SOLUTII CONSTRUCTIVE

Panouri Solare TERMICE
meniu Turbine Eoliene

SOLUTII CONSTRUCTIVE

TURBINE EOLIENE
meniu Sisteme Solare de BACKUP

SOLUTII CONSTRUCTIVE

Sisteme Solare de BACKUP
banner deccons.ro
banner copertine-parasolare.ro

banner rodev.ro
banner utilaje-gipscarton.ro
ENERGIE EOLIANA

Determinare Potential de Vant pentru Turbine Eoliene

DE CE TURBINA AM NEVOIE SI CAT COSTA?

Acesta este intrebarea frecventa a clientilor!

Turbinele eoliene au starnit un interes enorm datorita posibilitatii de a produce ieftin energie electrica regenerabila si de a reduce dependenta de monopolul retelelor de distributie.
Pentru segmentul comercial (turbine intre 300W si 20kW) apare aceiasi problema ca si in cazul sistemelor fotovoltaice- alegerea corecta a componentelor sistemului (dimensionare) in functie de nevoile clientului. Din pacate informatiile despre vant nu sunt foarte multe la nivelul tarii si nici actualizate.

Producatorii de turbine pun la dispozitia clientului puterea nominala si variatia puterii in functie de viteza vantului. Va prezentam ca exemplu pentru 3 tipuri de turbine eoliene aceste caracteristici, care din pacate nu ofera multe informatii utile clientului nostru.
Aceste diagrame ar putea fi folositoare in cazul unui generator termic in care regimul de functionare este mereu in zona regimului nominal. Insa aici, folosind ca sursa energia vantului, ar trebui sa fim mai atenti spre performantele turbinei din zona cu viteze mici ale vantului pentru ca frecventa lor e mult mai ridicata. Dimensionarea productiei de energie considerand o "medie" a vitezei vantului intre minim si maxim este iar eronat. Reprezentarea puterii produse de turbina conform legii Betz depinde de viteza vantului la puterea 3.

Potentialul eolian al zonei are un rol important in analiza oportunitatii instalarii unei turbine.
Pentru a inregistra viteza vantului intr-o anumita perioada de timp se foloseste un anemometru cu un sistem de inregistrare periodica a datelor (vezi mai jos oferta anemometre)
Masuratorile ar trebui facute la nivel anual apoi se calculeaza la nivel de anotimp frecventa aparitiei vantului la diverse viteze cu probabilitate Weibull.
Pentru cei grabiti in a-si instala o turbina eoliana se pot face masuratori si la nivel de 1 luna sau 3 luni pentru a sti daca este oportuna investitia. Cele mai bune sisteme sunt cele hibride (solar-eolian) deoarece combina eficient caracteristicile meteorologice.Exemplu pentru stabilirea importantei potentialului eolian.


Sa luam pentru exemplu 2 locatii-o locatie in care vantul are constant 5 m/s timp de o luna si unul care are 20 m/s timp de o saptamana si 3 saptamani nu are deloc vant.Amble locatii au o medie lunara de 5m/s dar utilizand legea Betz vedem ca pentru primul site sunt disponibile lunar 5^3 unitati*4= 500 unitati iar pentru al doilea site 20^3 unitati +0*3=8000 unitati
In conditii reale nu exista asemenea diferente dar modelul a fost selectat pentru a pune in evidenta importanta vitezei vantului in locatia unde se doreste instalarea.
Potentialul eolian al locatiei este primul pas in alegerea unui sistem cu turbina eoliana.

Exemplu de calcul pentru o turbina eoliana (vezi si dimensionarea panouri fotovoltaice)
  • Pas 1. Determinarea consumatorilor, a consumului mediu lunar si anual.
  • Pas 2. Stabilirea necesarului in W.
  • Pas 3. Cunoasterea sau determinarea potentialului eolian al locatiei.
  • Pas 4. Calculul productiei si al costului de energie electrica folosind metoda Weibull.
  • Pas 5. Alegerea sistemului.
Reprezentare a frecventei aparitiei vantului la diverse viteze folosind metoda Weibull

OFERTA ANEMOMETRE

  • sistem anemometru cu inregistrare a datelor pe card SD (nu necesita calculator) vanzare 850 EUR , inchiriere 150 EUR/luna
  • sistem anemometru cu inregistrare a datelor pe laptop (necesita calculator)- vanzare 350 EUR, inchiriere 70 EUR/luna fara laptop


logo gri habitat energy
Copyright © 2011 Habitat Energy srl


logo syms